Warm ogende edelsteen in de kleuren roze tot bruinrood met zo hier en daar een zwart insluitsel van mangaanoxide. Ze behoort toe aan de natuurelementen water en aarde. Daardoor heeft de rhodoniet steen met name een heilzame werking op mensen van de sterrenbeelden vissen, kreeft, schorpioen, stier, maagd en steenbok. Van de roze edelsteen is bekend dat ze een rustgevende uitwerking heeft op de geest en psychische wonden heelt. Sommige bronnen spreken dan ook wel van een steen met 'eerste hulp' eigenschappen. Rhodoniet edelsteen kralen geven de draagster, met hun roze glasachtige parelmoerglans, een sterke vrouwelijke uitstraling welke het mooist tot zijn recht komt met oud zilver en zwarte onyx kralen.
De glans en kleur van de rhodoniet steen komen het meest tot uitdrukking in een cabochon vorm, dat wil zeggen bol geslepen. Afhankelijk van het aantal mangaanoxide-aders op een bepaald stukje wordt er bekeken of er een hangersteen of een kleine kraal van gemaakt wordt. Zo leent de roze steen zich, wanneer er een paar mooie aders doorheen lopen, uitstekend voor authentieke wildvorm- en donuthangers. Kleine brokjes geven door hun grote variatie in tinten een leuk kleurenspel aan meervoudige kralensnoeren van splitkralen. De roze geaderde steen is in mindere mate geschikt voor facetslijpen en dit gebeurt dan ook alleen met de doorzichtige exemplaren.
Rhodoniet stenen komen wijdverbreid over de hele wereld voor. De kleur is streekafhankelijk. Tegenover de kleurloze Australische rhodoniet is de Europese licht- tot oudroze en de Afrikaanse zelfs vleesrood. De grootste brokken mooie roze edelsteen komen uit de Oeral en wegen soms wel enkele tonnen. De meest imposante rhodonieten voorwerpen en mozaïeken vinden we dan ook in Russische musea, paleizen en tegen het plafond van het centraal station van Moskou.